al-ikhlas

Jun 5, 2008 at 3:39 pm Tinggalkan komen

    Dari Abu Sa’d, ada seorang mendengar seorang lelaki membaca surah al-Ikhlas dengan berulang-ulang kali. Pada pagi keesokan ia datang menemui Nabi SAW, lalu ia menyebut cerita itu kepada beliau seolah2 ia merasa surah itu sgt sedikit, lalu nabi SAW bersadba,”Demi jiwaku di-TanganNya, sesungguhnya surah itu menyamai satu pertiga al-Quran”Mengapa agaknya surah sependek ini disamakan oleh Rasulullah dengan 1/3 daripada al-Quran? Sila teruskan pembacaan anda untuk mengetahui lebih lanjut.

1. Katakanlah (wahai Muhammad) Allah itu Esa.

Pernyataan yang sangat penting telah disampaikan oleh Allah kepada kekasihNya melalui ayat di atas. Di situlah letaknya suatu hakikat yang paling tinggi dalam kedudukan islam serta akidah seorang muslim. Tanpa hakikat ini, akidah tidak sempurna. Hakikat keesaan Allah jugalah yang mengasingkan antara dua golongan. Golongan kanan yang di sisinya syurga serta segala kebaikan dan golongan kiri yang di sisinya neraka serta segala keburukan.

PengEsaan Allah sepatutnya memenuhi segenap ruang dalam hati setiap muslim. Dengan pengEsaan inilah manusia pada dasarnya terbebas daripada segala ikatan yang menyempitkan fikiran. Islam hadir membebaskan manusia daripada diperhamba sesama manusia kepada menjadi hamba hanya pada Yang Maha Kuasa. Membebaskan manusia daripada diikat hawa nafsu, kepada tunduk dalam iman. Lantas membebaskan hamba Allah daripada kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat. Bukankah kebebasan yang kita mahukan?

2. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.

Allah adalah tunggal dalam keTuhanannya. Tiada yang setanding dengan Allah. Maka ini sepatutnya membawa rasa gentar dalam diri manusia yang ada iman dalam hatinya. Tiada suatu pun yang dapat disamakan dengan Allah. Dialah sebenar-benar Tuan, dan kita hanyalah selemah-lemah hambaNya.

3. Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan,

Hakikat Allah tidak dipengaruhi oleh keadaan demi keadaan. Dia Maha sempurna. Dia tiada keturunan mahupun sanak saudara. Sempurna dalam erti kata yang kita semua tidak dapat bayangkan. Manusia hanya dapat membayangkan sesuatu yang boleh dicapai oleh pancainderanya. Tidak lebih dari itu. Kita tidak akan kenal Zat Allah. Tapi alam sekeliling cukup membuktikan yang Dia Maha kuasa. Perhatikanlah pada diri anda dan berfikirlah. Tanpa Allah, tiada kita tiada segala.

4. dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia.

Tiada yang serupa dengan Allah. Tidak kira pada hakikat kewujudan, hakikat penciptaan, sifat serta zatNya. Bagi mereka yang beriman, akan timbullah rasa takut, gugup dan mungkin panik apabila suruhan dan larangan Allah dilanggar dengan berani.

Takutlah pada Allah.. Anda akan berani menghadapi makhlukNya

Advertisements

Entry filed under: al kisah.

Dia Budak Baik A Friendly Social Service Reminder from BeCA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Iklaneka

Jun 2008
I S R K J S A
« Mei   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blog Stats

  • 62,835 hits

%d bloggers like this: